Littekencorrectie

Littekencorrectie

Algemeen

Bij beschadiging van de huid door een brandwond, operatie of ongeluk kan een litteken ontstaan. Afhankelijk van de beschadiging en de plaats van het lichaamsdeel is er sprake van littekenvorming. Een littekencorrectie kan een huidbeschadiging niet geheel laten verdwijnen, maar verbetert de vorm van het litteken in hoge mate.

U overweegt een littekencorrectie

Tijdens een eerste consult bekijkt plastisch chirurg drs. Th. van de Kar het litteken waarvan u de zichtbaarheid wil verminderen. Misschien is het litteken verdikt (hypertrofisch), of is er wild vlees (keloïd) ontstaan doordat het littekenweefsel buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken verder groeit. De artsen delen het te verwachten resultaat van een littekencorrectie en bespreken het behandelplan. Aansluitend volgt de offerte.

Werkwijze bij littekencorrectie

Afhankelijke van de grootte van het te behandelen litteken bepaalt de plastisch chirurg of de ingreep kan plaatsvinden onder lokale verdoving of dat een volledige narcose gewenst is. De wijze waarop de correctie plaatsvindt is afhankelijk van het litteken.

Voor verdikte littekens bestaan er naast een reguliere littekencorrectie verschillende behandelmethoden, zoals bestraling, druktherapie, injecties met corticosteroïden of siliconenfilm. Deze behandelingen verminderen de dikte waarbij de breedte van het litteken onveranderd blijft.

Nazorg bij littekencorrectie

Na de ingreep brengt de plastisch chirurg een verband aan. Één of twee weken na de littekencorrectie mogen eventuele hechtingen eruit. Als er oplosbaar hechtmateriaal is gebruikt, verdwijnen de hechtingen na verloop van tijd vanzelf. Na de littekencorrectie kan een blauwe plek ontstaan. Ook is tijdelijke verdikking of roodheid mogelijk. Daarnaast kan het gecorrigeerd litteken jeuken of pijnlijk aanvoelen.

Resultaat

Hoewel het resultaat nooit te garanderen is en een litteken niet volledig verdwijnt, geldt in de meeste gevallen dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt. Helaas wordt in enkele gevallen het litteken op den duur breder dan verwacht.

Risico's en complicaties

Hoewel een littekencorrectie over het algemeen prima verloopt, is er zoals bij elke ingreep een kleine kans op infectie. Uw gezondheid staat bij plastisch chirurg drs. Th. van de Kar echter voorop.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een littekencorrectie. In enkele gevallen, afhankelijk van pakket en de aard van het litteken, is vergoeding mogelijk. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, beoordeelt een specialist de situatie en vraagt de zorgverzekeraar goedkeuring in de vorm van een machtiging.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord