Ooglidcorrectie boven

Ooglidcorrectie boven

Algemeen

Doordat de huid rondom de ogen met de jaren slapper wordt, kan het bovenooglid over het oog heen gaan hangen. Dit geeft problemen bij het zien, omdat u tegen de overtollige huid aankijkt. Maar het zorgt er ook voor dat u er moe of ouder uit gaat zien. De verslapping van de huid is te corrigeren met behulp van plastische chirurgie. Een bovenooglidcorrectie, ook wel blepharoplastiek genoemd, vindt vaak in combinatie met een correctie van het onderooglid plaats.

U overweegt een bovenooglidcorrectie

Tijdens een kennismakingsgesprek bespreekt de plastisch chirurg de mogelijkheden en het resultaat van een bovenooglidcorrectie met u. Daarbij wordt ook gekeken of de operatie eventueel gecombineerd wordt met een correctie van het onderste ooglid voor een optimaal resultaat. Het gesprek geeft u tevens inzicht in de periode na de behandeling en aandachtspunten. Volgend op het eerste consult ontvangt u een offerte, zodat u over alle nodige informatie beschikt om te beslissen of u een ooglidcorrectie wenst.

Werkwijze bij bovenooglidcorrectie

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie beslist de plastisch chirurg of de correctie van de bovenoogleden onder plaatselijke verdoving of onder algehele verdoving plaatsvindt. Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in de polikliniek. U mag dan na een paar uur alweer naar huis. Als u een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het Boerhaave Medisch Centrum opgenomen in de dagverpleging. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Vervolgens haalt de plastisch chirurg het huidoverschot en eventueel overtollig vetweefsel weg.

Nazorg bij bovenooglidcorrectie

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Om pijn en zwelling tegen te gaan kunt u de ogen tijdens de eerste twee dagen goed koelen. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. U krijgt geen verband, dus wassen en douchen is gewoon mogelijk. Na vijf tot zeven dagen mogen de hechtingen eruit, waarna u het litteken eventueel met een zalf of crème kunt insmeren. Na twee weken mag u weer sporten en zware inspanning verrichten.

Resultaat

Het grootste deel van het litteken bevindt zich in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Daardoor is het litteken doorgaans nauwelijks zichtbaar. De vermoeide oogopslag heeft plaats gemaakt voor een frisse blik. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig. Als de huid en de spier rondom het oog in de loop der tijd verder verslappen kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ondanks het feit dat plastisch chirurg drs. Th. van de Kar operaties met de grootste zorg uitvoert, kan het voorkomen dat het resultaat niet geheel symmetrisch is. In dat geval kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

Risico's en complicaties

Gezondheid en veiligheid staan voorop bij plastisch chirurg drs. Th. van de Kar.
Zoals bij iedere operatie is er desondanks altijd kans op complicaties. Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden bijvoorbeeld een bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Daarnaast kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste wordt dan chirurgisch verwijderd.

Vergoeding

Als er sprake is van een medische indicatie zal uw zorgverzekeraar de kosten van een bovenooglidcorrectie vergoeden. Het huidoverschot van de bovenoogleden moet dan minstens tot op de wimpers reiken. Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie kunt u alsnog een blepharoplastiek ondergaan, maar dan zijn de kosten voor uw eigen rekening.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord