Facelift

Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met veroudering. De huid van het gezicht en de kaaklijn verslappen. Een facelift maakt de huid van gezicht en hals weer glad en strak en zorgt daarmee voor een jongere uitstraling.

U overweegt een facelift

Een operatie is altijd spannend, zeker als het om uw uiterlijk gaat. Plastisch chirurg drs. Th. van de Kar begrijpt dat. Daarom nemen zij tijdens het eerste consult de tijd om de mogelijkheden van de operatie met u door te spreken. Op welke wijze wenst u te verjongen? Wat is het resultaat dat een facelift voor u kan hebben? En wat kan plastisch chirurg drs. Th. van de Kar in deze voor u betekenen. Daarnaast komen eventuele misvattingen aan bod. Zo is het niet juist dat een facelift effect heeft op rimpels rondom de mond en ogen of op het voorhoofd.

Werkwijze bij facelift

Voorafgaand aan uw opname onderzoeken wij uw algemene gezondheid en uw bloed. Daarnaast ontvangt u informatie over de voorbereiding. Zo mag u enkele weken voor de ingreep niet meer roken en moet u mogelijk stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Bij een facelift maakt de plastisch chirurg de huid van de hals en wangen en de weefsellaag onder de huid los en spant hij deze huid aan. Afhankelijk van de vraag wordt tevens overtollig vetweefsel in het halsgebied weggehaald via een huidsnede onder de kin. De operatie vindt plaats onder volledige verdoving of onder plaatselijke verdoving in combinatie met een “roesje”. 

Nazorg bij facelift

Na afloop van een facelift wordt uw gezicht met een drukkend verband omzwachteld. Dit verband dient enkele dagen te blijven zitten. Eventuele drains, oftewel slangetjes die wondvocht en bloed afvoeren, verwijdert de arts de dag na de operatie. Over het algemeen is de operatie redelijk pijnloos. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken. Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals namelijk nog gezwollen en verkleurd. Sommige patiënten herkennen zichzelf hierdoor niet meer, wat emotioneel erg moeilijk kan zijn. De zwelling houdt gemiddeld twee weken aan.

Resultaat

Een strakke huid en jonge uitstraling met behoud van uw eigen mimiek. Na een facelift blijven uw gezichtsuitdrukkingen gewoon behouden. De rimpels die in uw gezicht ontstaan als u lacht of praat verdwijnen namelijk niet. Ze maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. De operatie zorgt er wel voor dat u er jonger uitziet. Dit effect is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Het resultaat is niet permanent doordat het natuurlijke verouderingsproces van het gelaat, net als voor de operatie, geleidelijk doorgaat en de huid verslapt. In het geval de huid wederom haar elasticiteit verliest, is het mogelijk te kiezen voor een tweede facelift.

Aan een facelift houden mensen met een lichte huid over het algemeen geen opvallende littekens over. De littekens lopen bij een facelift van de behaarde hoofdhuid naar beneden langs het oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de ingreep kan een extra littekentje onder de kin voorkomen. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms wel blijvend zichtbaar.

Risico’s en complicaties

Een ingreep is nooit geheel zonder risico’s. Het is belangrijk om het resultaat tegen de ricio’s af te wegen. Dat is een persoonlijke afweging waarbij plastisch chirurg drs. Th. van de Kar graag meedenkt en adviseert. Daarbij staan gezondheid en veiligheid altijd voorop. Helaas komen na een facelift soms stuggere plekjes of kleine vochtophopingen voor op het gezicht. Deze gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Een heel enkele keer raakt er tijdens een facelift een stukje van de aangezichtszenuw beschadigd. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt, kunt u dan niet meer bewegen. Meestal herstelt dit zich echter weer geheel of gedeeltelijk.

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische operatie en wordt dus niet vergoed door uw zorgverzekeraar.