Correctie afstaande oren

Correctie afstaande oren

Algemeen

Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, komen regelmatig voor. Flaporen hebben geen invloed op de werking van het gehoor. Een oorcorrectie, ook wel otoplastiek genoemd, is dan ook een esthetische ingreep. Gecorrigeerde oren hebben doorgaans een groot effect op het gezicht.

U overweegt een oorcorrectie

Oorcorrecties komen veelal bij jonge mensen voor. Toch is de operatie net zo goed uit te voeren op latere leeftijd. Plastisch chirurg drs. Th. van de Kar ontvangt u graag voor een eerste consult om de mogelijkheden van een correctie van afstaande oren te bespreken. Oren zijn vrij bepalend voor een gezicht en verschillen per persoon. Wat werkt voor de één hoeft niet te werken voor de ander. Tijdens het gesprek komt naast het resultaat ook de werkwijze en de mogelijke risicos aan bod. Op basis van de besproken details ontvangt u een offerte.

Werkwijze correctie afstaande oren

Op basis van uw situatie bepaalt de plastisch chirurg in overleg of de oorcorrectie onder plaatselijk verdoving in de polikliniek wordt verricht of onder volledige verdoving. Bij de operatie wordt een snede gemaakt aan de achterkant van het afstaande oor. Vervolgens corrigeert de plastisch chirurg het kraakbenige skelet van het oor en verwijdert een stukje huid aan de achterkant van het oor.

Nazorg oorcorrectie

Na de operatie krijgt u een verband om uw oren in de vorm van een 'tulband'. Dit verband blijft een week zitten. De eerste weken na de correctie van de oren moet u wel nog voorzichtig zijn met sporten en soortgelijke activiteiten. In deze periode draagt u 's nachts een zwachtel ter bescherming van de oren. Vaak blijven de oorschelpen nog enkele weken gevoelig, gezwollen en rood. Dit verdwijnt echter geleidelijk.

Resultaat

Plat tegen het hoofd liggende oren hebben invloed op de uitstraling van het gezicht. Littekens zijn onvermijdelijk bij de correctie van flaporen. Doordat de littekens zich achter het oor bevinden, vallen ze echter niet tot nauwelijks op. Absolute symmetrie is bij een correctie van afstaande oren niet mogelijk.

Risico's en complicaties

Kraakbeen is een weerbarstig weefsel. Het heeft soms de neiging om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Een blijvend resultaat van de oorcorrectie is dan ook nooit helemaal te garanderen. Zoals bij elke operatie is er ook bij een otoplastiek een kans op risico's aanwezig, zoals een infectie of nabloeding.

Vergoeding

Op basis van factoren als uw leeftijd en uw polisvoorwaarden beslist uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding van een oorcorrectie.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord