Buikwandcorrectie
Algemeen
Na een zwangerschap, door extreem afvallen of simpelweg door het ouder worden kan de buikwand verslappen. Een slappe buik is niet flatterend en kan bovendien hinderlijk zijn bij alledaagse activiteiten. Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek of buikwandplastiek genoemd, verhelpt een hangbuik door overtollige huid te verwijderen.
U overweegt een buikwandcorrectie
Tijdens een intakegesprek staan onze plastisch chirurgen stil bij uw specifieke vraag. Op basis van uw wens vertellen zij wat u van een buikwandcorrectie mag verwachten. Door stil te staan bij uw persoonlijke situatie streeft plastisch chirurg Th. van de Kar er naar u een realistisch beeld te geven van wat u mag verwachten van de ingreep. Tijdens dit consult komen ook eventuele misvattingen aan bod. Zo is het onjuist dat een buikwandcorrectie een manier is om af te vallen en overtollige kilo's te verliezen. Een buikwandcorrectie is bedoeld om de buik terug te brengen naar de oorspronkelijk vorm met als resultaat een plattere buik. Op basis van dit gesprek ontvangt u, indien gewenst, een offerte.
Werkwijze bij buikwandcorrectie
Voorafgaand aan uw opname onderzoeken wij uw algemene gezondheid en uw bloed. Daarnaast ontvangt u informatie over de voorbereiding. Zo mag u enkele weken voor de operatie niet meer roken en moet u mogelijk stoppen met de inname van bepaalde medicijnen. Bij een buikwandplastiek krijgt u een algehele verdoving of een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer twee uur. De plastisch chirurg trekt de huid strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn worden ze tijdens de ingreep meteen verstevigd.
Nazorg bij buikwandcorrectie
Tijdens de operatie brengt de plastisch chirurg een aantal drains in. Deze slangetjes voeren wondvocht af en moeten meestal twee dagen blijven zitten. Tijdens de eerste weken draagt u een steunend korset om de buik of een pantybroekje om de buikwand goed te laten aansluiten. Als tijdens de buikwandcorrectie uw buikspieren verstevigd zijn moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. De hechtingen worden ongeveer twee weken na de operatie verwijderd. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.
Resultaat
Een strakke buik is het resultaat van een buikwandcorrectie. Helaas is het niet te voorkomen dat hierbij littekens ontstaan. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de "bikinilijn". Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos is en soms zelfs blijft. Dit geeft echter weinig klachten. Bovendien komt het voor dat dit met de jaren afneemt. Als u te zwaar bent adviseren wij u eerst te vermageren. Het resultaat van de operatie is dan beter en de kans op infectie kleiner.
Risico's en complicaties
Gezondheid en veiligheid staan bij plastisch chirurg Th. van de Kar altijd voorop. Hoewel de kans op complicaties bij een buikwandplastiek klein is, is geen enkele medische ingreep zonder risico. Zo bestaat er een kleine kans op nabloeding. Tevens komt het soms voor dat er sprake is van overtollige huid bij de heupen. Als dit na verloop van tijd niet wegtrekt, wordt de huid onder plaatselijke verdoving verwijderd in de polikliniek.
Vergoeding
Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Omdat de operatie onder algehele verdoving plaatsvindt en u enkele dagen in het Boerhaave Medisch Centrum moet blijven is het een relatief dure ingreep.
Neem contact op
Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30
Waarom
Boerhaave Medisch Centrum
- Veilig
- Geborgen
- Vertrouwd
- Verantwoord