Borstverkleining

Borstverkleining

Algemeen

Hoewel sommigen dromen van grote borsten, vormen ze voor anderen een probleem. Omdat grote borsten niet passen bij iemands postuur, in de weg zitten, rug- of nekklachten veroorzaken en soms zelfs hoofdpijn. Soms ook omdat iemand simpelweg minder grote borsten mooier vindt.

U overweegt een borstverkleining

Indien u een borstverkleining overweegt bespreekt plastisch chirurg drs. Th. van de Kar tijdens een consult uw klachten en wensen aangaande de vorm en grootte van uw borsten. In overleg wordt de gewenste cup-maat besproken en de behandeling toegelicht. Op basis van de besproken details ontvangt u vervolgens een offerte voor het verkleinen van uw borsten.

Werkwijze bij borstverkleining

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving. Bij een borstverkleining geeft de plastisch chirurg vorm aan een nieuwe, kleinere borst. Tevens wordt de tepel verplaatst. Hierdoor ontstaat een cirkelvormig litteken aanwezig rond de beide tepelhoven. Andere littekens zijn afhankelijk van de toegepaste operatietechniek. Bij de ene techniek ontstaat er een horizontaal litteken in de huidplooien onder de borst en een verticaal litteken van de tepel naar deze plooi. Bij een andere techniek is er alleen sprake van dit verticale litteken. Welke situatie op u van toepassing is zal de plastisch chirurg voorafgaand aan de operatie met u bespreken. De mate waarin littekens zichtbaar zijn, is afhankelijk van hoe uw lichaam zich herstelt en de mate waarin u na de operatie de aanwijzingen opvolgt.

Nazorg bij borstverkleining

Na de operatie wordt uw borst afgedekt met een drukkend verband. Mogelijk brengt de plastisch chirurg ook drains aan om gedurende circa een dag het wondvocht afvoeren. In de meeste gevallen is een opname van één nacht noodzakelijk. De hechtingen worden een à twee weken na de borstverkleining verwijderd. De eerste zes weken na de ingreep is dag en nacht een goed steunende BH zonder beugels noodzakelijk

Resultaat

In de periode na de operatie treedt een sterke spanning in de weefsels op. Hierdoor ontstaat er een verschil tussen de vorm die de borst direct na de operatie heeft en de uiteindelijke vorm. Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken. Ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen na een borstoperatie veranderen.

Indien u een borstverkleining overweegt is het is belangrijk dat u zich realiseert dat het overtollige weefsel onder de oksels niet wordt verwijderd. Wanneer de huid verslapt is, zet deze verslapping zich ook na de borstverkleining voort. Dit kan het resultaat op den duur nadelig beïnvloeden. Bij gewichtstoename worden ook de borsten weer zwaarder.

Risico's en complicaties

Hoewel de operatie in de meeste gevallen het gewenste resultaat oplevert, hecht plastisch chirurg drs. Th. van de Kar er waarde aan om de risico's en mogelijke klachten vooraf te bespreken. Daarbij geldt dat de meeste klachten bij een borstverkleining tijdelijk zijn of te verhelpen. Doordat de nieuwe vorm van de borsten tot stand komt door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel, kan in een enkel geval onderhuidse verdikkingen ontstaan die aanleiding geven tot pijnklachten en eventueel operatief verwijderd moeten worden. Ook kan een gevoelsstoornis van de tepels optreden. Het is mogelijk dat de littekens dik, rood en gevoelig zijn, vooral wanneer ze ver in de richting van de oksels doorlopen. Na verloop van tijd nemen deze klachten af. In enkele gevallen is er sprake van gestoorde wondgenezing en weefselversterf, wat leidt tot een minder goed resultaat. In een zeldzaam geval kan weefselversterf van de tepel optreden.

Vergoeding

Op basis van de lichamelijke klachten bepaalt de zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding. Als u een borstverkleining wilt ondergaan, vraagt plastisch chirurg drs. Th. van de Kar vooraf toestemming aan uw verzekering in de vorm van een machtiging.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord