Liposuctie van benen of billen

Liposuctie van benen of billen

Algemeen

Ook mensen zonder overgewicht hebben soms te maken met abnormale vetophopingen. Dat is dan vaak plaatselijk, bijvoorbeeld op de benen of de billen. De oorzaak is simpelweg aanleg voor de ophoping van vet. Liposuctie biedt in dergelijke gevallen uitkomst. Bij deze plastisch chirurgische ingreep zuigt men de vetophopingen onderhuids weg.

U overweegt liposuctie van benen of billen

Vetophopingen op de benen of billen zorgt doorgaans voor een minder mooi silhouet. Dit wordt bijvoorbeeld goed zichtbaar bij het dragen van een skinny jeans of een nauwsluitende rok. De benen of billen zijn niet in proportie met de rest van het lichaam. Tijdens een eerste consult bekijkt plastisch chirurg drs. Th. van de Kar samen met u of het door u gewenste resultaat te bereiken is door middel van liposuctie van benen of billen. Voor een liposuctie is het bijvoorbeeld belangrijk dat de huid voldoende elastisch is. Zo niet of wanneer er sprake is van een sinaasappelhuid, cellulitis genaamd, dan is het vaak beter om te kiezen voor een dermolipectomie. Nadat de plastisch chirurgen samen met u de keuze voor de behandeling hebben bepaald, krijgt u uitleg over de werkwijze bij een liposuctie van benen of billen. Na afloop van het kennismakingsgesprek ontvangt u een offerte.

Werkwijze bij liposuctie

Behandeling van kleine contourafwijkingen vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Na afloop kunt u dan meteen naar huis. Meestal vindt liposuctie echter plaats onder volledige verdoving. Om het wegzuigen van de vetcellen te vergemakkelijken en bloedverlies te verminderen krijgt u een injectie in uw benen of billen aan het begin van de ingreep. Vervolgens zuigt de plastisch chirurg het overtollige vetweefsel weg.

Nazorg bij liposuctie van benen of billen

In een enkel geval is het nodig een aantal drains in te brengen om overtollig wondvocht af te voeren. Meestal mogen deze dunne slangetjes er na één of twee dagen uit. Na de operatie draagt u gedurende vier tot zes weken een pantybroek of elastische windsels. Dit is nodig om de huid en de onderlaag goed op elkaar te laten aansluiten. Tot enkele weken na de operatie heeft u mogelijk last van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd.

Resultaat

Direct na afloop van de liposuctie is het resultaat nog niet goed te zien door de zwelling en bloeduitstortingen. Na één tot twee weken verdwijnt dit en is al een verbetering van de contour van uw lichaam te zien. Waarschijnlijk voelen uw benen of billen dan wel nog wat beurs en stijf aan. Na twee weken kunt u uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Sporten is echter gedurende zes weken af te raden. De weggezogen vetcellen komen niet meer terug. Als u na de operatie echter bijkomt in gewicht nemen de resterende vetcellen ook weer in grootte toe. Bestaande onregelmatigheden van de huid zijn niet te corrigeren met een liposuctie van de buik. Liposuctie is geen methode om te vermageren. Wanneer u kampt met overgewicht, adviseert plastisch chirurg drs. Th. van de Kar andere methoden te overwegen.

Risico's en complicaties

Veiligheid staat centraal bij plastisch chirurg drs. Th. van de Kar. Bovendien staat uw gezondheid altijd voorop. Net als bij elke operatie gaat een liposuctie gepaard met risicos. Hoe klein ook, er bestaat altijd een kans op een nabloeding, een infectie, slechte wondgenezing, trombose of een allergische reactie. Restzwellingen en verhardingen kunnen pas na weken of maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn of verkleuringen vertonen op de plek waar u een bloeduitstorting had. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd of is het resultaat niet symmetrisch. Dan is het noodzakelijk nog een aanvullende liposuctie uit te voeren. Een enkele keer kan het voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie onregelmatig wordt. Voorafgaand aan de operatie geeft de plastisch chirurg aan welk resultaat hij verwacht te bereiken. Hiervoor bestaan echter geen garanties.

Vergoeding

U ontvangt doorgaans geen vergoeding van uw zorgverzekeraar voor een liposuctie van benen of billen. Naast de behandeling zijn ook de kosten voor de drukkleding die u na de operatie moet dragen voor eigen rekening.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord