Liposuctie van de buik

Liposuctie van de buik

Algemeen

Sommige mensen hebben aanleg voor vetophopingen op bepaalde plaatsen. De buik is één van de plaatsen waar vet zich ongewenst kan ophopen. Dat is vervelend, want een vetophoping zorgt voor minder mooie contouren. Bij een liposuctie zuigt men middels plastische chirurgie de vetophopingen onderhuids weg. Hiermee krijgt het lichaam haar proporties terug. Een liposuctie van de buik draagt dan ook bij aan lekker in je vel zitten.

U overweegt liposuctie van de buik

Als uw buik niet in verhouding is met de rest van het lichaam zorgt dat soms voor onzekerheid. Met een liposuctie is het mogelijk om alle delen weer in proportie te brengen. De buikoperatie is echter geen middel om te vermageren. Als u te maken heeft met overgewicht zijn er andere methodes die meer geschikt zijn. Tijdens een eerste, gratis consult bekijkt plastisch chirurg drs. Th. van de Kar samen met u of het door u gewenste resultaat te bereiken is door middel van liposuctie. Een belangrijke voorwaarde is dat de huid voldoende elastisch moet zijn. Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van bijvoorbeeld striae, oftewel zwangerschapsstriemen, dan is een dermolipectomie beter geschikt voor u. Als blijkt dat u inderdaad geholpen bent met een liposuctie dan krijgt u uitleg over de werkwijze. Na afloop van het kennismakingsgesprek ontvangt u een offerte.

Werkwijze bij liposuctie

Correcties van kleine contourafwijkingen vinden plaats op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. Na afloop kunt u dan meteen naar huis. Meestal vindt liposuctie echter plaats onder volledige verdoving. In voorbereiding op de operatie spuit de plastisch chirurg een vloeistof in het te opereren gebied, dit vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert bloedverlies. Vervolgens zuigt hij het overtollige vetweefsel weg.

Nazorg bij liposuctie van de buik

In een enkel geval is het nodig een aantal drains in te brengen om overtollig wondvocht af te voeren. Meestal mogen deze dunne slangetjes er na één of twee dagen uit. Na de operatie draagt u gedurende vier tot zes weken dag en nacht een elastische buikband of een speciaal broekje. Dit is nodig om de huid en de onderlaag goed op elkaar te laten aansluiten. Gedurende enkele weken na de operatie kunt u bloeduitstortingen, een gezwollen huid of een beurs gevoel ondervinden. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd.

Resultaat

Direct na afloop van de buikliposuctie is het resultaat nog niet helemaal zichtbaar. Dit komt door de zwelling en bloeduitstortingen. Na één tot twee weken verdwijnt dit en is al een verbetering van de contour van uw lichaam te zien. Uw buik kan dan wel nog wat beurs en stijf aanvoelen. Na twee weken kunt u uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Sporten is echter gedurende zes weken af te raden. De weggezogen vetcellen komen niet meer terug. Als u na de operatie echter bijkomt in gewicht nemen de resterende vetcellen ook weer in grootte toe. Bestaande onregelmatigheden van de huid zijn niet te corrigeren met een liposuctie van de buik.

Risico's en complicaties

Veiligheid en uw gezondheid staat bij plastisch chirurg drs. Th. van de Kar. Toch is net zoals iedere operatie ook een buikliposuctie niet zonder risico. Hoe klein ook, er bestaat altijd een kans op een nabloeding, een infectie, slechte wondgenezing, trombose of een allergische reactie. De meest voorkomende klachten na een buikliposuctie zijn echter van tijdelijke aard. Restzwellingen en verhardingen kunnen pas na weken of maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn of verkleuringen vertonen op de plek van een bloeduitstorting. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd of is het resultaat niet symmetrisch. Dan is het noodzakelijk nog een aanvullende liposuctie uit te voeren. Soms kan het voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie onregelmatig wordt. Voorafgaand aan de operatie geeft de plastisch chirurg aan welk resultaat hij verwacht te bereiken. Hiervoor bestaan echter geen garanties.

Vergoeding

U ontvangt doorgaans geen vergoeding van uw zorgverzekeraar voor een liposuctie van de buik. Naast de behandeling zijn ook de kosten voor de drukkleding die u na de operatie moet dragen voor eigen rekening.

Neem contact op

Vragen over deze ingreep of wilt u een afspraak maken?
Bel ons dan via
+31 (0)20 30 500 30


Waarom
Boerhaave Medisch Centrum

  • Veilig
  • Geborgen
  • Vertrouwd
  • Verantwoord